Zur WIldenburg

Wildenburg's hofje

In de Eifel bevinden we ons in de omgeving van Hellenthal. Niet zo ver van Monschau. We zitten net buiten het national park. En dat heeft ook zijn voordelen. Je hond hoeft er tenminste niet overal aan de lijn. In deze omgeving proef je de geschiedenis. En ook Zur Wildenburg zelf kent een veelbewogen verleden. Het begon heel lang geleden als een boerderij, maar het grootste gedeelte van de tijd werd het van gasthof tot groot bekend restaurant. In de zaal heeft menig bekende band zich gepresenteerd. Ook de volledig in tact zijnde burcht ademt geschiedenis. Maar eigenlijk geldt dat voor de hele Eifel. Burchten in de nabijheid zijn zeker het bezoeken waard. Weinige zijn zo mooi intact gebleven als Wildenburg. Het aparte is dat Wildenburg heren kenden die hun geld verdienden met het uitlenen van hun ridders. Ook de talloze stuwmeren in de Eifel vragen om een wandeling. De bodem in de Eifel is erg kleihoudend en daardoor kan het er erg nat zijn. 'Flora en fauna' teelt daar dan ook welig op. (laarzen zijn soms wel nodig). Vergezichten te midden van een prachtige flora en fauna maken dit gebied tot een wandelgebied bij uitstek.

Waar verblijven wij?

We verblijven in het voormalige 'gasthof' Zur Wildenburg op de kleine nederzetting Wildenburg aan de voet van de gelijknamige Burcht. Wildenburg valt onder de gemeente Hellenthal. Zur Wildenburg is nu geen gasthof of restaurant meer, maar gewoon privé bezit. Het wordt zoveel mogelijk in oude staat behouden. Het valt dan ook onder monumentenzorg. De stube en de zaal verkeren nog in de oude staat. Aan de voorkant waar oorspronkelijk het woongedeelte van de boerderij was, staat nu het appartementen huis. Heel bijzonder zijn de muren bedekt met pannen. Hierin bevinden zich nu een paar studio's en een appartement. Kijk vooral eens op facebook om een impressie te krijgen van 'Zur Wildenburg' Het hofje nodigt gewoon uit om te gaan zitten. Het grenst aan de gaststube, de privé vertrekken en het heksenhuisje. Vroeger is de laatste nog gebruikt als garage. Nu is er een romantisch appartement in ondergebracht.

Wildenburg bestaat uit maar een paar woningen en het is er dus heel rustig. In de vakantietijd en in sommige weekenden komen er nog wel veel toeristen. Maar in Wildenburg geniet je van rust en na twaalf uur 's nachts (dan gaat de straatverlichting uit) zie je bij heldere hemel de melkweg schitteren in de nacht.

Wildenburg's appartementenhuis

Ons Appartementenhuis

De route naar Zur wildenburg

De route naar Zur wildenburg is eenvoudig: En vanuit Oss is het slechts 220 km.

Ga via Nijmegen naar Venlo. Je zit dan op de A73 en die weg gaat bij Venlo rechtdoor Duitsland in. Houdt Mönchengladbach aan. Je zit dan op de A61 en die kun je lang volgen. Koblenz is de richting totdat je Euskirchen op de borden ziet staan. Dan houd je Euskirchen aan en kom je op de A1. Richting Trier, maar bij afslag 113 naar Nettersheim ga je van de autobaan af. Vanaf deze afrit nog 19 km. Aan einde afrit Nettersheim, volg je de borden Kall. Je krijgt twee rotondes en op beide ga je rechtsaf. Je zit dan op de L206. Neem de afslag naar Urft. Net na Urft ga je rechtsaf omhoog richting Steinfeld. (L22) Het bordje met de verwijzing naar het klooster aldaar heb je al verschillende keren kunnen zien. En nu is het alsmaar rechtdoor tot je kort na Benenberg links de Burcht ziet liggen. Linksaf en meteen rechts ligt Zur Wildenburg. Een kind kan de was doen. Hopelijk tot ziens